Wil je graag aan de slag met freelancer, maar staat de onzekerheid je erg tegen? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je tips om met meer zekerheid te ondernemen. 

Sluit verzekeringen af

De belangrijkste tip om met minder risico te freelancen is dat je je goed verzekerd. Ben je momenteel werkloos? Dan kan je in sommige situaties starten met ondernemen met tijdelijk behoud van je uitkering. Zo hoef je niet meteen veel geld te verdienen en kun je rustig opstarten. Gebruik deze tijd dan ook om een goede start te maken met je bedrijf door je bijvoorbeeld te richten op het uitzetten van marketingactiviteiten en te netwerken. Voordat je daadwerkelijk start met ondernemen moet je diverse verzekeringen afsluiten, die in loondienst door je werkgever worden betaald. Zo moet je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten en arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij jou past hangt af van de aard van jouw bedrijf. Als je bijvoorbeeld in de bouw aan de slag gaat heb je meer kans op ongelukken dan als je aan de slag gaat als marketeer.

Stel contracten op

Als je de afspraken met de klanten niet zwart op wit hebt staan, heb je alsnog geen poot om op te staan. De klant kan hierdoor ontkennen dat jullie een afspraak hebben gemaakt. Zorg daarom dat je alle afspraken zwart op wit hebt. Wordt een bestelling telefonisch afgesproken? Stuur dan na het telefoongesprek meteen een bevestiging van jullie afspraken via de mail. Krijg je meteen een e-mail terug dat het mailadres niet werkt? Bel dan meteen de klant weer op om een vervangend e-mailadres te vraen. Heb je erg grote bestellingen? Vraag dan een aanbetaling. Voor kleine klanten kun je ook gebruikmaken van betalingsmogelijkheden, zoals Klarna. Deze tussenpersoon zit dan achter je geld aan in plaats van jij. Let op: met Klarna kunnen klanten vaak wel binnen 30 dagen betalen en/of in termijnen. Je kunt dit wel aanpassen naar jouw voorkeuren.

Zorg voor een reservepotje

Zelfs als je alles op de goede manier doet kan het voorkomen dat een klant te laat de betaling voldoet of niet wilt betalen. Zorg daarom dat je altijd een reservepotje hebt. Afhankelijk van je gekozen rechtsvorm ben je privé ook aansprakelijk als je problemen hebt met je onderneming. Houd hier ook rekening mee. Als je dit een te groot risico vindt kun je beter kiezen voor een andere rechtsvorm, waarbij je niet privé aansprakelijk kan worden gesteld. 

 

Twijfel je toch nog te veel? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst een dagje te freelancen naast je werk in loondienst. Zo kun je eerst ervaren hoe het is.